Панагюрище е един от най-красивите възрожденски градове, запазили част от духа на отминалите времена. Градът е известен с Мемориалния комплекс Априлци, където на 30-ти април 1976 са се водили кръвопролитни сражения. Езспозиции на бойни оръдия и възрожденски униформи можете да видите в градския Исторически музей, където е изложено и популярното Панагюрско златно съкровище.

Особено посещавана е и къщата музей на Райна Княгиня, в която е извезан огненият надпис “Свобода или смърт!” Други популярни къщи музеи са Дудековата къща и Тутевата къща. Последната е известна с това, че в нея за пръв път на 20-ти април 1876 е обявено Априлското възстание.

Освен възроженските забележителности интерес за туристите представляват и двете църкви в града, едната от които е разположена в подножието на паметника Априлци, а другата- в непосредставена близост до Историческия музей.

Близо до Панагюрище (8км.) се намира и историческата местност Оборище, на която на 14 април 1876 се взима решение за провъзгласяване на Априлското възстание. Местността е включена в Стоте туристически обекта.

На около 30 км. от града е един друг красив възрожденски град – Копривщица. За разлика от Панагюрище, където по време на Априлското въстание са опожарени повечето сгради, в Копривщица са запазени по-голямата част от къщите в автентичния си вид и представляват интерес за много туристи.